Reform gombapaprikás
Csirke brokkoli kombinációt nagyon megunva, végre valami másra vágytam, és tudtam is venni friss gombát. Gombapaprikáshoz nem kell sok minden, és a szénhidrát tartalma is elég alalcsony. Ami kell:
- 800 gr csiperkegomba
- 2-3 fej vöröshagyma
- ek. zsiradék (lehet olívaolaj, kókuszzsír)
- fűszerek (pirospaprika, só, bors)
Gombát és a hagymát megpucolom, felaprítom. Zsiradékon megpirítom a hagymát, pirospaprikát rászórom, kis vízzel felöntöm. Rászórom a gombát és fedő alatt főzöm közepes lángon.
Galuska már nehezebb kérdés, fehér liszt eleve kilőve. Teljeskiőrlésű lisztek is sok szénhidrátot tartalmaznak. Alternatíva lehet a zabpehelyliszt, lenmagliszt, tökmagliszt, szezámmagliszt. Egy külön bejegyzésben írok majd ezekről is. Összetevők:
- 100 gr liszt
- 1 tojás
- víz
- csipet só
Tésztához összekeverjük a hozzávalókat. Annak aki nem gyakorlott tésztagyártásban nehéz meghatározni milyen sűrűnek is kell lennie, mondjuk egy joghurtnál kicsit sűrűbnek. :) Vizet feltesszük forrni, ha forr, beleszaggatjuk a galuskát, lehet szaggatóval, én azt nem szeretem, inkább kiskanállal szoktam, nagyobb galuskákat gyártani. Ha feljönnek a lobogó víz tetejére kicsit visszanyomom a víz alá, aztán kiszedem.
A képen látható galuskába volt egy kis extra is, amit egy receptben láttam. A húslevesből megmaradt sárgarépa, zöldség és zeller darabokat villával összetörve a tésztához kevertem, amolyan zöldséges tészta lett. :) (ezt a táblázatban nem tüntettem fel, hiszen ez egy extra variáció :))
És íme az eredmény :)
A számok, még ha dupla adagot is eszünk belőle se vészes a ch tartalma. :)
gr | kcal | fehérje | ch | |
gomba | 800 | 308,8 | 47,2 | 26,4 |
hagyma | 200 | 77,8 | 2,4 | 16,6 |
386,6 | 49,6 | 43 | ||
1 adag | negyede | 96,65 | 12,4 | 10,75 |
liszt | 100 | 394,00 | 12,30 | 69,70 |
tojás | 1 db | 68,00 | 5,40 | 0,30 |
462,00 | 17,70 | 70,00 | ||
1 adag | negyede | 115,5 | 4,425 | 17,5 |
összesen: | 212,15 | 16,825 | 28,25 | |
kcal | fehérje | ch |