Reform gombapaprikás

Csirke brokkoli kombinációt nagyon megunva, végre valami másra vágytam, és tudtam is venni friss gombát. Gombapaprikáshoz nem kell sok minden, és a szénhidrát tartalma is elég alalcsony. Ami kell:

  • 800 gr csiperkegomba
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • ek. zsiradék (lehet olívaolaj, kókuszzsír)
  • fűszerek (pirospaprika, só, bors)

Gombát és a hagymát megpucolom, felaprítom. Zsiradékon megpirítom a hagymát, pirospaprikát rászórom, kis vízzel felöntöm. Rászórom a gombát és fedő alatt főzöm közepes lángon.

Galuska már nehezebb kérdés, fehér liszt eleve kilőve. Teljeskiőrlésű lisztek is sok szénhidrátot tartalmaznak. Alternatíva lehet a zabpehelyliszt, lenmagliszt, tökmagliszt, szezámmagliszt. Egy külön bejegyzésben írok majd ezekről is. Összetevők:

  • 100 gr liszt
  • 1 tojás
  • víz
  • csipet só

Tésztához összekeverjük a hozzávalókat. Annak aki nem gyakorlott tésztagyártásban nehéz meghatározni milyen sűrűnek is kell lennie, mondjuk egy joghurtnál kicsit sűrűbnek. :) Vizet feltesszük forrni, ha forr, beleszaggatjuk a galuskát, lehet szaggatóval, én azt nem szeretem, inkább kiskanállal szoktam, nagyobb galuskákat gyártani. Ha feljönnek a lobogó víz tetejére kicsit visszanyomom a víz alá, aztán kiszedem.

A képen látható galuskába volt egy kis extra is, amit egy receptben láttam. A húslevesből megmaradt sárgarépa, zöldség és zeller darabokat villával összetörve a tésztához kevertem, amolyan zöldséges tészta lett. :) (ezt a táblázatban nem tüntettem fel, hiszen ez egy extra variáció :))

És íme az eredmény :)

A számok, még ha dupla adagot is eszünk belőle se vészes a ch tartalma. :)

gr kcal fehérje ch
gomba 800 308,8 47,2 26,4
hagyma 200 77,8 2,4 16,6
386,6 49,6 43
1 adag negyede 96,65 12,4 10,75
liszt 100 394,00 12,30 69,70
tojás 1 db 68,00 5,40 0,30
462,00 17,70 70,00
1 adag negyede 115,5 4,425 17,5
összesen: 212,15 16,825 28,25
kcal fehérje ch