Narancsos sajtkrémes diótorta
Hétvégi közös szülinapozásra készült a torta. Nagyon finom lett, nem is gondoltam volna. A korábbi mákos muffin recept szolgált a tészta alapjául, semmi bonyolultság nincs benne. A krém már kicsit macerásabb, keresni kellett valami olyan krémsajtot, sajtkrémet, nem is tudom minek nevezzem, aminek a ch és zsír tartalma is barátságosabb a szokásosnál. Egy paleo blogon vagy fórumon, már nem is tudom ajánlottak egy a Lidl-ben kapható csökkentett zsírtartalmú sajtkrémet. Linesse Light sajtkrém a neve, íme:
Na de lássuk a hozzávalókat!
Tészta:
- 200 gr dió darálva, nem daráltam olyan finomra, maradtak benne nagyobb darabkák is, kifejezetten jót tett a tésztának
- 200 gr szezámmagliszt
- 6 db tojás
- csipet só (ezt lehet elfelejtem leírni a tésztáknál, de az mindig minden tésztába kell, édesbe is!)
- édesítő/xillit/stívia
Krém:
- 400 gr krémsajt
- 250 ml tejszín (sima, zacskós, nem cukrozott!)
- édesítő/xilit/stívia, kinek mi
- narancs leve minimális, viszont egy egésznek a héja belereszelve
Tésztához fehérjét felverem, a sárgáját és a liszteket összekeverem, kis vízzel higitom. Majd beleforgatom a felvert fehérjét. Olyan muffin tészta szerűnek kell lennie. :)
Elkövettem egy kis turpisságot, mivel régen a sima tésztáknál mindig úgy jártam hogy a tészta közepe feljött a széle meg nem, így mindig púpos volt a szerzemény, ezt elkerülendő ugyan dupla macera, de két részletben sütöttem a 2 lapot. Tehát 2x100 gr diót és 2x100 gr lisztet mértem ki, tojásoknál szintén 3-3 lett előbb, majd utóbb felverve. Arra viszont vigyázni kell, hogy a második adag fehérjét csak akkor verjük fel ha összeforgatás után mindjárt tudjuk is a sütőbe rakni, különben össze fog esni a hab.
Krémet már legjobb előtte nap, este összekeverni, hogy "összeérjen". Tényleg megéri, egész más az íze.
A tejszínt én felvertem és tettem bele egy kis tasak habfixálót is, így az egész kence olyan könnyű habos lett. Ez azért kell, mert a sajt magába elég tömény, sűrű.
A tésztákat kb 25 percig sütöttem 180 fokon. Kihűlés után lehet összeállítani, aztán megint mehet a hűtőbe kicsit pihenni, hogy könnyen szelhető legyen.
Szerintem isteni finom lett, mások is dicsérték, és több szeletet is elpusztítottak. Így sikeresnek vélem a torta változatát a mákos muffin diós verziójának. :)
Ja igen, és a diszítéshez érdemes félretenni nagyobb darabka dió morzsalékot és még több narancshéját. A tortát direkt nem kentem be teljesen, szerettem volna, ha látszik a tészta.
Számok:
tészta | kcal | fehérje | ch | |
dió | 200 | 1268,00 | 37,20 | 23,40 |
liszt | 200 | 666 | 75,4 | 1 |
tojás | 6 | 408 | 32,4 | 1,8 |
krém | ||||
krémsajt | 400 | 388 | 38 | 13,2 |
tejszín | 250 ml | 730 | 5,75 | 8,25 |
torta 12 | 3460,00 | 188,75 | 47,65 | |
1 szelet | 288,33 | 15,73 | 3,97 | |
kcal | fehérje | ch |