Zöldségköret

Mindig nagy kihívás olyan köretet csinálni a csirke mellé, ami nem krumpli/rizs/tésztaféle. Próbálkozás volt már több fél zöldség keverékkel, fagyasztottal, általam összerakottal, nem egyszerű. Íme egy összeállítás, ami nekem nagyon bejött. Tudni kell rólam, hogy nagy krumpli imádó vagyok. Másfél évvel ezelőttig, krumplit krumplival, ráadásul az a fajta vagyok, aki inkább eszi a köretet, mint a húst. Talán azért is tetszik ennyire ez a köret, mert nagyon hasonlít ízre a krumplira! De térjünk vissza az egészségesebb zöldségekhez. :) Mai összeállítás, amit nagyban befolyásolt a hűtőszekrény tartalma a következő:

  • tök (kép) - gyorsan puhul kockázhatjuk nagyobbra
  • újhagyma (kép) - közepesen puhul
  • szárzeller (kép) - nehezen puhul
  • karalábé (kép) - középnehezen puhul kisebbre érdemes kockázni
  • zeller (kép) - legnehezebben puhul, mindenképp kicsire kell kockázni, íze a legerőteljesebb, érdemes először keveset tenni belőle!
  • petrezselyem zöld

Így elsőre lehet nem hangzik olyan ínycsiklandónak. Sőt, biztos vagyok benne, hogy sokan elkezdtetek pfujolni és grimaszolni olvasás közben! :) De nem kell megijedni, el kell felejteni a kisiskolás rossz emlékeket ezekkel a zöldségekkel, és tenni egy próbát! 

És persze fűszerezni, fűszerezni, fűszerezni! :)

Elkészítés: Tököt, ami lehetőleg zsenge legyen, meghámozzuk, kettévágjuk, magokat kikaparjuk, felkockázzuk. Szárzellert szétszedjük, megmossuk, felkockázzuk. Újhagyma: mosás, kockázás, karalábé: hámozás, kockázás. Nem bonyolult, ugye?:)

Így néz ki mindez:

image

Aztán kell egy fél dl víz alá, hogy párolódjon. Só, vegeta, ízlés szerint fűszerek. Raktam még rá borsot, curry-t és egy csipet chili paprika őrleményt.

Fedőt rá és had párolódjon, olyan fél órát, érdemes belekóstolni, hogy mindegyik zöldség megpuhult-e már.

Ha kész, tálalás előtt egy kis apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Teljesen olyan, mintha petrezselymes burgonya lenne, legalábbis nekem. :)

Az eredmény:

image

Tápértékeket csak 100 gr-ra közlöm, mert úgyis mindenki másképp csinálja! :)

gr kcal feh ch zsír
tök 100 31 1,1 6,1 0,1
újhagyma 100 36,7 2,2 6,3 0,3
szárzeller 100 16,1 1 3 0
karalábé 100 39 2,1 6,9 0,2
zeller 100 28,3 1,4 5 0,3
gr kcal feh ch zsír