Lisztek, amelyekről eddig soha nem halottam :)

Diétához keresgéltem valami alternatívát kenyér és galuska megoldásra. Zabpehelylisztet mar ezért használtam korábban is, főleg sűrítésre, illetve palacsinta tésztába fehér lisztel megosztva. De most muszáj volt a fehér lisztet teljesen kiiktatni, így találtam ezekre az érdekesebbnél érdekesebb lisztekre. Lényegében mind olajos magvakból készül. Erre egyből mindenkinek az jut eszébe, hogy olajos magvak, de hát azok hizlalnak, tele vannak zsírral. A magos valóban, viszont, és milyen szerencse, hogy így van,hiszen ezek a lisztek tulajdonképen melléktermékek. Fogják mondjuk a mandulát, kisajtolják belőle az olajat, majd a vissza maradt száraz anyagot őrlik meg, ez lesz a mandulaliszt például. Így a zsírtartalma is minimális, a mellett hogy ch-ban szegény lisztet kapunk.

Gesztenyeliszt

Árak és boltok neten

Rostban gazdag, édes tészták készítésére ajánlják, de aki szereti az ízét bármibe használhatja. Gluténmentes, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Magas a rost tartalma, 10,58% rostot tartalmaz. Diófélékre allergiásoknak nem ajánlott!

Zabpehelyliszt

Árak és boltok neten

A zabból  készített különböző finomságú liszteket különféle liszttel sűrítendő ételekhez adhatjuk sűrítőanyagként, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni termékeket (palacsinta, lepények,  kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. A zabliszt tápanyag összetétele rendkívül figyelemre méltó. Gabonaféléink között az egyik leggazdagabb fehérjeforrásnak számít.

Szezámmagliszt

Árak és boltok neten

A szezámlisztet rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk. Számos jó tulajdonsága teszi kitűnő konyhai alapanyaggá. Mivel nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. Ha sütéshez használjuk, keverjük más, gluténmentes liszttel. Ha teljesen gluténmentesen sütünk, adjunk a receptben szereplőhöz eggyel több tojást, hogy elkerüljük a péksütemény vagy kenyér túlzott morzsálódását! A szezámliszt hozzáadásával megnövelhetjük a pékáru fehérje-, vitamin-, rost és ásványi anyag tartalmát, csökkentjük kalória- és szénhidráttartalmát, valamint finom ízt ad az így elkészített ételnek. Főleg lepényeket, kenyeret, muffin-t és süteményt készíthetünk belőle, de alkalmas vajas-gyümölcsös kásák készítésére, valamint zöldségek és húsok panírozására is, de a fantáziánkat szabadjára engedve sok minden másra is használhatjuk.

Lenmagliszt

Árak és boltok neten

Sokféleképpen felhasználható. Sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét. Ha ezt tesszük, több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek gyorsabban barnulnak. Magas az ásványi anyag tartalma is, például magnéziumban gazdag. Hashajtó hatása miatt, székrekedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott.

Mandulaliszt

Árak és boltok neten

A mandula a szépség és az egészség szimbóluma is volt, mert a szervezet helyes működéséhez szükséges olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, vas, foszfor, mangán, szelén és cink. Jelentős a mandulaliszt telítetlen zsírsavtartalma is, ez a szív és az érrendszer megfelelő működése miatt fontos. A zsírtalanított mandulaliszt magas rosttartalma hozzájárul az emésztő- és a bélrendszer megfelelő működéséhez, és a megfelelő vércukorszint megtartásában is fontos szerepet játszik. A mandulát a menstruációs és az izomgörcsök oldására is használják, valamint a rossz koleszterint is alacsonyan tartására.

Ne fogyasszon mandulalisztet, ha a diófélékre allergiás vagy érzékeny!
A mandulalisztet felbontás után tárolja a hűtőben!

Tökmagliszt

Árak és boltok neten

A tökmagliszt sokrétűen felhasználható. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, pesto-t, lepényt is. Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk. A pisztácia is kiváltható vele mandulaaroma hozzáadásával. Akár sűríthetünk is vele, mert sok folyadékot és zsiradékot képes felvenni. Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk, 5,43% rostot tartalmaz.

Íme a számok, szokás szerint minden 100 grammra vetítve:

Lisztek kcal fehérje ch zsír
gesztenye 344 6,29 71,4 3,66
zabpehely 398 9,2 71,3 6,2
szezámmag 333 37,7 0,5 18
lenmag 275 25,6 2 18
mandula 282,4 36,4 7,2 12
tökmag 384 54 15 12
kcal fehérje ch zsír

Forrás, ahol még bővebben olvashattok, illetve rendelhettek is: Nature Cookta